מאז פרוץ המגיפה אנו עדים לדיווחים על עליה באלימות בתוך המשפחה ולעליה במקרי גירושין.
בסין אפילו הגדילו לעשות והחליטו שלפני פתיחת תיק גירושין יהיו 30 ימי צינון, על מנת לנסות ולשקם את היחסים.
אומנם קיימת עליה בבקשות לגירושין בתקופת הקורונה וישנם זוגות שנכנסו בתקופה הזו למשבר עמוק. אך התקופה אינה פעלה רק בכיוון אחד בכל הנוגע לזוגיות, ישנם זוגות שדווקא שיפרו את מערכת היחסים שלהם.
את הזוגות שמערכת היחסים שלהם הדרדרה, אפשר לחלק ל 3 קבוצות:
1. זוגות שבמהלך השנה האחרונה הוצפה בעיה בזוגיות שהייתה חבויה עד כה
עד הקורונה הזוגיות שלהם התנהלה על מי מנוחות, הם אומנם לא עפו ביחד אך גם לא הורגש משבר ביחסים, חיו בשגרה, נהנו מפעילות זוגית ומשפחתית, אירחו, יצאו לבלות, עשו ספורט ביחד ופעילויות רבות נוספות.
הקורונה הפסיקה בבת אחת את הכל וסגרה את צינור החמצן של הזוגות האלו.
היא עימתה אותם עם מה שיש באמת. כאשר הוסרו כל המסיחים- פתאום נשאר להם רק זה את זו, וזה התגלה כמשעמם ולא מעניין. פתאום ראו שאין על מה לדבר, שהם לא אוהבים את הביחד ללא פעילות חיצונית שמפרה אותם.
2. זמן ביחד שלא היה קודם
הקורונה והסגרים הביאו את הזוגות לשהות המון זמן ביחד, משהו שהם לא היו מורגלים בו לפני. העומס של הזמן ביחד וחוסר בספייס אישי גרם לריבים וויכוחים אינסופיים, שדרדרו את מערכת היחסים.
עד הקורונה העבודה של כל אחד מהם הרחיקה ביניהם ושמרה על ספייס שבעזרתו הם שרדו את הקשר. עכשיו כשנלקח המרחק הזה הם “תקועים” זה עם זו בתוך בית אחד כל היום ומבינים שהם לא בהכרח אוהבים את מה שהם רואים וחווים אחד מהשניה.
חלק מהאכזבה של הזוגות הללו היתה שגילו את הפערים ביניהם במספר היבטים-
היו כאלו שהתאכזבו שאחד הצדדים לא באמת מעורב ויודע מה קורה בבית.
אחרים התאכזבו מכך שהבינו שהצד השני לא באמת היה קשוב להם לשיתופים שסופרו.
הקורונה גם חשפה פערים בתפיסת העולם, דרכי התמודדות עם בריאות, היגיינה והתנהלות כלכלית.
הפערים שהתגלו בתקופת הקורונה, היו כאלו שבלתי אפשרי להתעלם מהם.
סדנת זוגיות מעשית
להיות בזוגיות שתגרום לך להרגיש מחוזרת, נחשקת ונאהבת.
את מרגישה שהזוגיות שלכם נשחקה, את כבר לא מרגישה מחוזרת? נאהבת? נחשקת?
את לא בזוגיות שחלמת עליה, את יוזמת את כל הפעילויות הזוגיות ואם את לא יוזמת לא קורה כלום, את מרגישה שיש לך את הילדים שלך פלוס אחד שהוא לא ממש ילד אבל מתנהג כמו ילד ואת הפכת לאמא שלו?
כבר אין משיכה, אין על מה לדבר, כבר לא כיף ביחד.
זה לא חייב להיות ככה!
ליחצי לפרטים
3. החמרה בשל משבר כלכלי
באופן כללי כספים הם הגורם העיקרי לגירושין. משברים כלכליים מביאים אנשים לקצה.
הלחצים שנוצרים מאיבוד עבודה וירידה בהכנסות, פחד ממשבר כלכלי עולמי השפיעו לרעה על מערכות היחסים.
בזמן הקורונה ראינו איך בבת אחת המונים איבדו את פרנסתם והשאר נכנסו ללחצים שאולי זה ישפיע גם עליהם, מה שנתן נתן את אותותיו במערכת היחסים שלהם שהושפעה לרעה מלחץ זה.
את הזוגות שמערכת היחסים שלהם השתפרה אפשר לחלק ל 2 קבוצות:
1. זוגות שהקורונה הבליטה לטובה את מה שיש בקשר
הנוכחות ביחד הבליטה עבורם את התכונות הטובות אחד אצל השניה, הייתה תמיכה ועזרה הדדית והתגלו אכפתיות ורצון לעזור ולהקשיב.
בנוסף, המשבר העניק פרופורציות מחודשות, פתאום הכל מתגמד לעומת מגיפה עולמית ומשבר כלכלי עולמי (פתאום להעיר על תיק שעומד באמצע החדר נראה מגוחך…)
הפרופורציות הביאו לכך שבני הזוג הניחו אחד לשני ומעצם השחרור השתפר היחס שלהם אחד לשניה. (מה שעוזר לנו להבין שכאשר אנחנו חמים ומורידים לחץ אחד מהשניה, זה מעלה רצון ומוטיבציה לתת מעצמינו).
2. זוגות שהלחצים והמחויבויות היומיות הם אלו שהקשו על הזוגיות
הקורונה הביאה לסגירת פעילויות רבות כמו חוגי הילדים, מפגשים חברתיים, מסיבות, הסעות, אירוחים וכו. ירידה בפעילויות הללו הביאה לתחושת שחרור לחץ אצל זוגות רבים, הפחיתה ריבים וויכוחים של מי עושה מה, הורידה התחשבנויות ובפועל שיפרה את מערכת היחסים.
אז מה אפשר לעשות כדי לשמור על הזוגיות ולשפר אותה בזמן הקורונה ובסגר?
- מקפידים על חלוקת מטלות שווה – אחד הדברים שבלטו בסגר הקודם היו תלונות, בעיקר של נשים שהרגישו שכל מטלות הבית והילדים נפלו עליהן. חשוב להקפיד על חלוקת הנטל באופן שווה ככל האפשר.
- לדבר על מה שמרגישים – תקשורת מקדמת, הכל, אמפתיה ותמיכה הם קריטיים להפיכת הקשר לטוב ומקדם. קשר זוגי שיש בו אכפתיות הוא קשר שרוצים להשאר בו!
- התמודדות עם לחצים כלכליים – מסגר לסגר קשה יותר לכולנו, ההיבט הכלכלי מלחיץ ואף משתק . התנהגות מתוך לחץ והיסטריה תפגע בשניכם. חשוב שתשבו ביחד, נהלו את ההוצאות וההכנסות, שכל אחד יגיד משהו שהוא מוכן לוותר עליו ומשהו שחשוב לו, וכך תגיעו ביחד להסכמות על מה מוציאים ואיפה חוסכים ותמנעו מריבים מיותרים.
- להפסיק השוואות לשכנים / לחברים / לזוגות אחרים שרואים ברשתות. הסגר מציף את החסר, את הקושי. האוטומט שלנו זה לראות מה לנו אין ולאחרים יש. תבינו שמה שאנחנו רואים זה סיפור שאנחנו מספרים לעצמינו, תתמקדו במה שיש, תחגגו זאת ותדגישו זאת בפני עצמכם ובפני בני הזוג.
- מצאו זמן זוגי בלי הילדים – צאו לסיבוב הליכה, שבו במרפסת עם יין, תראו סרט ביחד, תבשלו ביחד,
תלכו לישון ביחד, כל דבר שעושה לכם טוב. הקפידו לפחות פעמיים בשבוע לייצר זמן זוגי. - סקס – דווקא כשכולם בבית ביחד ואין סדר יום ברור, הסקס נדחק ונשכח. הקפידו להיות באינטימיות לפחות פעם בשבוע!!!
- זמן לבד -חשוב לקחת שעה ביום שהיא רק שלכם, עשו בה כל דבר שעושה לכם טוב וקראו לה שעת אהבה עצמית.
- שמרו על טיפוח אישי – יש לנו לפעמים נטייה לחשוב שאם אני בבית אז אני יכולה לשחרר את איך שאני נראית- מפסיקה להוריד שערות (כי גם ככה מי רואה), לובשת בגדי בית בלויים, וכו זה פוגע קודם כל בעצמינו ואחר כך בזוגיות שלנו. זכרו שאנחנו לא נהיים עיוורים או תתרנים בסגר… והקפידו על הטיפוח שלכם.
סדנת זוגיות מעשית
להיות בזוגיות שתגרום לך להרגיש מחוזרת, נחשקת ונאהבת.
את מרגישה שהזוגיות שלכם נשחקה, את כבר לא מרגישה מחוזרת? נאהבת? נחשקת?
את לא בזוגיות שחלמת עליה, את יוזמת את כל הפעילויות הזוגיות ואם את לא יוזמת לא קורה כלום, את מרגישה שיש לך את הילדים שלך פלוס אחד שהוא לא ממש ילד אבל מתנהג כמו ילד ואת הפכת לאמא שלו?
כבר אין משיכה, אין על מה לדבר, כבר לא כיף ביחד.
זה לא חייב להיות ככה!
ליחצי לפרטים