בחודשים האחרונים אני מקבלת פניות רבות ממתאמנות חדשות שקשורות לנושא הביטחון העצמי. כמעט בכל שיחת טלפון חדשה שאני שואלת, על מה היית רוצה להתאמן או איך אני יכולה לעזור לך, התשובה הכמעט מיידית של כולן היא “הביטחון העצמי שלי ממש נמוך, הייתי רוצה לשפר אותו”, “אני גם מבינה שמשום שהביטחון שלי נמוך אני לא בזוגיות שהייתי רוצה, בעבודה שהייתי רוצה ולא חיה את חיי כמו שהייתי רוצה.” תובנות יש לכולן, אך המרחק בין התובנה לבין השינוי נראה עבורן כרחוק ומאתגר ביותר.
ביטחון עצמי
הוא בעצם הקשר שלנו עם עצמנו. כאשר אנחנו אוהבים את עצמנו, מאמינים ביכולות שלנו, בכך שמגיע לנו להיות מאושרים, מצליחנים, להיות “מלכה ומלך” בחיים הללו אנחנו בעצם הופכים לבעלי ערך. בדיוק כמו שיהלומן מעריך את היהלום החדש שהגיע לידו ויזם מעריך את הנכס החדש שמצא. אדם שמעריך את עצמו ערכו גבוה וביטחונו בעצמו גבוה בהתאמה.
דימוי עצמי
הוא ה”אימג'” שאנו מדמים את עצמנו בחיינו. האם אנו מדמים את עצמנו כאנשים מצליחים, מוכשרים ויפים או כאנשים נכשלים ולא יפים. התמונה שעולה לנו לגבי עצמנו היא הדימוי העצמי שלנו.
הערכה עצמית
מתארת את אשר האדם מרגיש כלפי עצמו ואת הדרך בה הוא מקבל את עצמו ואת הבחירות שלו. האם האדם מקבל את הטעויות שהא עושה או מלקה את עצמי בגינן, האם הוא מאפשר לעצמו מרחב של התנסות ולמידה או לא.
הקשר בין ביטחון עצמי ומה שקורה לנו בחיים
ישנו קשר ישיר בין מידת הביטחון העצמי שלנו, האופן בו אנו מדמים את עצמנו והערך שאנו נותנים לעצמנו לגבי מה שקורה לנו בחיים. מידת הביטחון שלנו תקבע מי יהיה מסביבנו, מי הגבר שנמשוך לחיינו, לאיזו עבודה נתקבל, כמה נרוויח בה, ואפילו מידת הבריאות שלנו מושפעת מרמת הביטחון העצמי שלנו.
ביטחון עצמי נמוך פוגע בכל פלחי חיינו, מכרסם אותנו מבפנים, בעוד שביטחון עצמי גבוה הופך את חיינו לטובים יותר, בריאים יותר ושלמים יותר. ככל שהביטחון העצמי גבוה יותר – אהבה העצמית גבוהה יותר, ישנה השלמה עם מה שיש ועם המתנות שקיבלתי בחיי ואין התעסקות מתמדת בהשוואות לאחרים. אין ציפייה שאני אמצא את האושר במקומות אחרים, אלא הבנה ברורה שאת האושר אני יכולה למצוא רק בתוכי.
אם אני לא אוהבת את עצמי לא יאהבו אותי
אני מניחה שאת המשפט הזה אין אחת שלא שמעה, אך הוא משפט מדויק, ואכן אף אחד לא יכול לאהוב אותי אם אני לא אוהבת את עצמי, מהסיבה הפשוטה שאני עסוקה בהסתרה של מי שאני באמת, בניסיון להיות משהי אחרת, לדבר אחרת, להתנהג אחרת. אם אני לא אסכים לאהוב את מה שיש ולחיות באותנטיות עם עצמי והסביבה, הבדידות תהפוך לגדולה יותר ויותר בחיי.
האופן בו אנו מסתכלים על חיינו משפיע על הערכה העצמית שלנו
כאשר אדם מסתכל על חייו ורואה אותם דרך משקפים ורודים, מאמין שהכל אפשרי ואין דבר שירצה ולא יוכל להשיג, באופן אוטומטי הערכה העצמית שלו עולה ונשארת גבוהה. לעומת זאת, כאשר אדם מסתכל על חייו דרך משקפים כהים, רואה רק את הקשיים, הבעיות, “הלמה זה לא אפשרי”- הערכה העצמית שלו יורדת ונותרת נמוכה.
ההסתכלות על החיים במשקפים הוורודים, מאפשרת להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים, להיות אהובים ואוהבים, להרגיש טוב עם עצמנו ושמחים בחלקינו. האמונה שאני שווה, שאני אצליח ושמגיע לי להיות מאושרת ונאהבת גורמת לתחושה פנימית נפלאה ומביאה לשקט, חוזק ורוגע.
ההסתכלות על החיים דרך המשקפיים הכהים, אינה מאפשרת לאדם את ההתפתחות הנפלאה הזו. היא משאירה אותו במקום, במרמור, בתסכול ובריקנות. חוסר האמונה ביכולותיו האישיות הופכות אותו לאדם שתלוי תמידית באישורים חיצוניים ואינו נהנה כלל מהצלחותיו.
הדרך לשפר הערכה עצמית נמוכה
כל אדם יכול לשפר את ביטחונו העצמי ואת הערכה העצמית שלו:
- שימו לב לשפה בה אתן מדברות אל עצמכן: שיח פנימי שמנמיך, מדגיש את אשר “לא טוב בי”, הינו שיח שמשמר ערך נמוך. לעומתו, שיח פנימי חיובי משפר פלאים את הערך העצמי. “Fake it until you make it” אין ספק שזה לא טבעי לדבר לעצמנו לפתע באופן חיובי ולראות את כל היופי הפנימי והחיצוני שלנו, אך יש לזכור שכל שינוי הוא לא טבעי, אלא מלאכותי ויש לעשות זאת באופן טכני, עד שזה יהפוך לטבעי. קריטי לעשות זאת לאט, לאט ובצעדים קטנים, אחרת לא נצליח. כל יום נסו למצוא משהו אחד קטן שהוא טוב, יפה, מוצלח בכן וציינו אותו מול הראי.
- לקחת אחריות על טעויות – כולנו טועות, ההבדל הוא באיך שכל אחת מתייחסת לטעות. האם ההתייחסות הופכת לסט של האשמות עצמיות או להבנה שטעיתי ובדיקה מה אני לומדת מכך. כמובן שכאשר אני מקבלת את הטעות, לוקחת אחריות ובודקת מה אפשר ללמוד מכך, מביאה לערך עצמי גבוה. לעומת האשמה עצמית שמשמרת ערך עצמי נמוך.
- הדיפת מחמאות – כאשר הדימוי העצמי והערך העצמי נמוכים, האוטומט הוא להדוף מחמאות שהסביבה נותנת לי. חשוב לומר תודה על כל מחמאה “ולחגוג אותה בלב”, לומר לעצמנו שאנו מחבקים את המחמאה, אוהבים אותה ומאמינים לה- גם אם לא כך הדבר!- בסוף נאמין.
- חיוך- חיוך משדר חיוביות לסביבה ואנו מקבלים חיוכים בחזרה. ככל שנחייך יותר, תשתפר באופן ישיר הרגשתנו ותחושתנו הפנימית. לחיוך עוצמה גדולה.
- השקיעי בעצמך – התלבשי יפה, תדאגי למראה החיצוני שלך, פנקי את עצמך, טפחי את עצמך, תרגילי את עצמך שאת ראויה לקבל, שמגיע לך, ששווה להשקיע בך. ככל שתשקיעי בעצמך יותר, תחושתך הפנימית תהפוך לטובה יותר.
הוקרה עצמית
ישנה נטייה לחשוב שבזמנים של קושי ומשבר, זה הזמן להרעיף מחמאות ושבחים, אין ספק שזה בהחלט עוזר, נותן תחושה של תמיכה ומאפשר את העידוד לו אנו זקוקים במצב נמוך. אך לא רק בזמנים של שבר נכון לשבח, דווקא בזמנים של הצלחה ושגשוג, מחמאות וחיזוקים יביאו הצלחות נוספות, התקדמות ופריחה משמעותית.
כאשר אדם מרגיש מוערך ומועצם, הוא מרגיש שאין דבר היכול לעמוד בפניו, ולכן חשוב שיום יום נוקיר את עצמנו, נזכיר לעצמנו את ההצלחות שלנו, את הדברים הנפלאים שעשינו לטובת הבית, הבעל, הילדים, העבודה, החברות וכמובן את הדברים שעשינו לעצמנו. הוקרה היא כלי משמעותי וחשוב לתחושת הערכה עצמית. ככל שנסכים להוקיר יותר, כך תגדל הפריזמה שלנו כלפי הדברים הטובים והנפלאים שיש בנו.
תרגיל
מדי לילה לפני השינה, חשבי על שלושה דברים קטנים שאת רוצה להוקיר תודה עליהם היום. אלו יכולים להיות דברים שקרו לך היום, דברים שאת עשית, שעשו למענך, שקיבלת, שזכית, שהסתדר עבורך וכו. כל לילה, לא לוותר לעצמך. לאט, לאט תראי איך מידת האושר, הסיפוק והערך העצמי שלך עולה.
הדר זוהר, מאמנת אישית ומלווה תהליכי זוגיות