השבוע סיפרה לי מתאמנת שיצאה לדייט וחטפה את שוק חייה- היא חשבה שהיא יוצאת לדייט עם גבר שנראה טוב, עם שיער על הראש, חטוב ובעל זקיפות קומה, בפועל עמד לפניה איש שבשום אופן לא נראה קרוב או מזכיר אפילו משהו מהתמונות שלו- הוא נראה מבוגר בהרבה, קרח ועם כרס ענקית.
תחושת האכזבה, הפגיעה והתרמית הייתה כה גדולה שיצרה חוסר אמון כללי.
לצערי זה שכיח וקורה המון- אנשים שמים באתרי היכרויות תמונות שאינן קשורות למציאות, הם מקווים בתוך תוכם שהם יביאו קסם בפגישה שיעפיל על הפער מהתמונה, אך בפועל זה לא קורה- התחושה שמישהו הוליך שולל, יצרה הורדת מסך ולא מאפשרת שום סיכוי להקשבה והצלחת הדייט.
בואו נבין לעומק למה אנשים משקרים, למה יש להם את הצורך לשנות את המציאות?
נתחיל בזה שאין אדם שאינו משקר, כולנו עושים זאת מפעם לפעם, יש כאלו שמעט ויש כאלו שעושים זאת כדרך חיים. חלקינו משקרים לכולם, אחרים רק לקרובים ויש את אלו שמורגלים לשקר “שקרים לבנים”.
כשאנו משקרים אנו יודעים שאם השקר יתגלה הדבר עלול להוביל לפגיעה קשה באמון. אז למה אנשים בכל זאת משקרים ומסתכנים בהגעה לאי אמון וסיכון מערכות יחסים , קשרים עסקיים ועוד?
הצורך שלנו לשקר טבוע בתוכנו והוא צורך הישרדותי.
היכולת הזו מתחילה בסביבות גיל 4 כאשר מתפתחים הכישורים הקוגנטיביים והרגשיים אצל הפעוט ומאפשרים לו להיות יישות עצמאית ונפרדת והופכים ליכולת מובנת מאליה ככל שאנחנו מתבגרים.
קיימות מספר סיבות שבגינן אנשים משקרים:
- סיבות חברתיות- שקרים מאפשרים לנו לשרוד בחברה: מצד אחד להימנע מעונשים (אנשים משקרים כדי שלא יתפסו אותם על גניבה מחנות, מהמשרד או למשל על היעדרות לא מוצדקת מיום עבודה) ומצד שני להימנע מפגיעה במערכות יחסים חברתיות (לדוגמא- לא להגיד למישהו מה אנחנו באמת חושבים על משהו שבישל/לבש/יצר כדי להימנע מפגיעה בו).
- צורך לרצות- אנשים המונעים מהרצון שיאהבו אותם ומהפחד לאכזב ולפגוע, משתמשים בשקר ככלי התחמקות מהתמודדות וכך משאירים את עצמם בצד הבטוח של להנמנע מפגיעה באחר. העניין הוא שכאשר נחשף השקר אז הפגיעה כואבת ועוצמתית ומייצרת חוסר אמון והתרחקות.
- שמירה על הערך העצמי שלנו- כאשר אנחנו משקרים לעצמינו אנחנו נמנעים מלהתמודד עם רגשות אשמה ובושה, זה מאפיין בעיקר אנשים עם דימוי עצמי נמוך שרוצים להציג תדמית מסוימת ולא יודעים לקחת אחריות על הטעויות שלהם, ולכן הם יעשו מניפולציה ויפילו את האשמה על האחר ולא על עצמם.
- לשקר כדי להשיג משהו- לדוגמא פרס/משרה/בן זוג- אנשים משקרים על הניסיון שלהם על מצב כלכלי, ידע מקצועי וכו כדי לשנות את המאזן לטובתם ולהשיג משהו שלא יכלו להשיג אם ידעו את המצב האמיתי. העניין הוא שהשקרים מהסוג הזה כמעט תמיד מתגלים ופוגעים באמינות ובמוניטין של המשקר.
- הגנה על האחר- הקוד החברתי ש”לא מלשינים”, מקובל כבר מימי בית הספר היסודי ואף אחד לא רוצה להיות מנודה כי הלשין על אחד מחבריו.
- הגנה על המרחב האישי- כאשר אנחנו מרגישים שמישהו “חוקר” אותנו, נכנס לאיזור האוטונומיה הפרטית שלנו, שמנסה לדלות מאיתנו מידע (הורים, חברים, בוס, בני זוג), אנחנו נשקר כדי להוריד אותו מהגב שלנו, שיעזוב אותנו בשקט.
- לזכות באהדה – אנשים משקרים לגבי ההישגים שלהם, הכסף שיש להם, מספר הנשיםגברים שהיו איתןם, מספר המסיבות שהם מוזמנים אליהן וכו- רוצים להראות שהם מוצלחים, עשירים, שווים, חכמים, מנוסים יותר וכך הם מרגישים (לעיתים בצדק) שאנשים ירצו בקרבתם, ירצו באהדתם, ירצו פיסה מהם כי הם מביאים הילה מיוחדת של יחידי סגולה. ככל שאדם ממציא סיפור שלם ורחוק ממציאות חייו, הוא גוזר על עצמו חיים של מאמץ, קושי ובדידות- הוא כל הזמן יצטרך לשרת את השקר ויתרחק מעצמו ומהאותנטיות, זה משא כבד שבפועל גובל בהונאה.
- שקרים לבנים שמסייעים לנו לצאת ממצבי אי נוחות- שקרים שעוזרים להתחמק מאירוע כלשהו שרוצים להתחמק ממנו (הבייביסטר ביטלה, נתקענו בפקק וכו).
- שליטה- אנשים משקרים פעמים רבות כדי להיות אלו שהכוח נשאר אצלם ובאופן הזה הם מרגישים שהם שולטים במצב.
כאשר יש שקרים בתוך זוגיות, הדבר מעיד על הסתרות, קשיים בתקשורת הזוגית, בעיות באמון, כוחניות, מניפולציות וניסיון לשליטה על השני.
האמת אינה תמיד הבחירה הנכונה והמקדמת. להגיד למישהי בפנים- את מכוערת בעיני, השמנת, את נראית ממש לא טוב, מייצר פגיעה קשה יותר משקר- מי שם אותנו בכיסא השופט? מי אמר שהדעה שלנו היא האמת המוחלטת? לכל אחד יש ניסיון חיים, מכלול ערכים ואמונות המהווים את “האמת שלו” ופעולה בשם האמת הזו פעמים רבות פוגעת יותר ממקדמת, ולכן תמיד צריך לדעת להשתמש בכל היכולות שלנו באופן מאוזן ומקדם.