שני קצוות יש לחוויית הפרידה – היא יכולה להרגיש כמו שחרור מעול, תחושת חיוניות, חופש, חזרה לחיים או כתחושת אבל, אובדן, התרסקות ושבר.
כאב הפרידה מייצר תחושת מחנק, התרסקות, שברון הלב, אנו חווים מצוקה קשה, קושי בהרדמות בלילות, בכי אינסופי, הצפה רגשית, תחושת אובדן, פגיעה בתפקוד, תחושה שלעולם לא נצא מזה, אך חשוב לדעת שיש לנו את המסוגלות הנפשית לצאת מהצב הזה ולהתאושש.
בסופו של דבר ברוב המוחלט של המקרים, בהסתכלות לאחור, אנו מבינים שהפרידה הייתה לטובתנו, גם אם לא בחרנו בה.
לא פעם, הניסיון להימנע מפרידה, נובע מהרצון שלנו להימנע מהתמודדות עם הכאב, עם ההשלכות והפחד של לצאת מהאזור המוכר והנוח, מה שמשאיר אותנו בזוגיות לא טובה, לא תקינה, שבפועל מורידה אותנו או לפחות לא מוציאה מאיתנו את המיטב שלנו, גורמת לנו לחיות בצמצום והקטנה.
אהבה מביאה איתה לא פעם כאב, אך ההימנעות מאהבה בגלל הפחד מכאב, משמע שנבחר בחיים רדומים, משעממים, ללא רגש, ללא חוויות, ללא סיפוק וללא מימוש ותשוקה.
ככל שהקשר משמעותי, חשוב, מחייב, עם ציפייה להמשך, כך הפרידה כואבת וקשה יותר .
ישנן פרידות שמגיעות מתוך בחירה שלנו וישנן כאלו שנגזרו עלינו מכורח הנסיבות כמו מוות, הצעת עבודה בעיר/מדינה אחרת, או מתוך בחירה של בן הזוג להיפרד. בפרידה פעמים רבות אנחנו מגלים שהאדם שהיה איתנו, הוא לא באמת מי שחשבנו שהוא… וזה מייצר משבר נוסף שמביא לתחושת אכזבה וחוסר אמון שלעיתים הולך איתנו גם לקשר הבא והופך אותנו לחשדנים וגורם ללב שלנו להגיע סגור.
בין אם אנחנו בחרנו להיפרד ובין אם בחרו להיפרד מאיתנו, יכולה להגיע תחושת חרטה ורצון לדבר או להיפגש. זה יכול לנבוע מגעגוע, ממחשבה שעשינו טעות, מתחושת הלבד או מתוך שליטה, קנאות וצורך לדעת מה קורה עם הצד השני, להבין מה הוא מרגיש, לדעת אם הוא חווה את הדברים כמוני, אם הוא מבלה, יוצא, מצא משהי חדשה, התקדם הלאה, שכח אותי…
בכל מקרה אם מתקיים רצון עז לפגוש את האקס, עצרו, אל תעשו שום דבר פזיז ומתוך אמוציות, חכו כמה שעות או יום, חשבו מה ההשלכות של שיחת טלפון, של להיפגש שוב, נסו להבין ולנתח מה הסיבה שאתם רוצים להיפגש ואל תספרו לעצמכם את הסיפור שאתם חייבים לסגור מעגל, זה בדרך כלל תירוץ למלא את היצר ואת הצורך שלנו בלדעת מה קורה ולהיות בשליטה וודאות.
בקשרים שמוציאים מאיתנו חלקים לא טובים, שמוציאים מאיתנו, כעס, קנאה, או שבהם אנו מרגישים שלא מעריכים אותנו, מקטינים אותנו, דורכים עלינו, שלא מאפשרים לנו להתפתח, שאין תמיכה, שיש בעיקר תסכול וביקורת- צריך לשקול להיפרד (לא תמיד צריך להילחם על הקשר, תבינו עם מי אתם נמצאים ותשאלו את עצמכם אם זה הקשר שהייתם מאחלים לחברה הכי טובה שלכם)
מחקר מאוד מעניין שנערך באוניברסיטת בינגמטון ניו יורק ושהשתתפו בו כ6000 נשים וגברים מ96 מדינות שונות, מצא שיש פער בין איך שנשים חוות פרידה ואיך שגברים חווים אותה.
גברים מתאוששים לאט מפרידה, גם כאשר הם ממשיכים הלאה, הם לא לגמרי התאוששו ממנה ולא לגמרי התגברו עליה, לעומת זאת הפרידה עצמה עשויה לפגוע באופן חזק ומהיר יותר בנשים, אך גם ההחלמה וההתגברות שלהן מהירה יותר.
נשים חוות את הפרידה ברמה הפיזית והרגשית באופן מיידי וקשה וגברים סובלים ממנה לאורך זמן ועשויים לא להתגבר עליה לעולם.
איך נתמודד עם פרידה?
- יצירת סביבה תומכת- גייסו חברים, משפחה, כל מי שיכול להיות איתכם ועבורכם. תפרקו, בקשו חיבוק, בקשו שיהיו איתכם, ידברו איתכם, תנו לרגשות שלכם לצוף בקרב אלו שאוהבים אתכם. ובבקשה השאירו את הלא נעים לי להטריח בצד! זה הזמן שאתם צריכים את האנשים שלכם.
- נתקו קשר עם האדם שנפרדתם ממנו- כולל רשתות חברתיות. כל זמן שתראו אותו או מה הוא עושה, הכאב יתגבר, הרצון לחזור יתגבר ולא תצליחו לצאת מזה. (כמובן שאם מדובר בגירושים ויש ילדים אז לא מנתקים קשר, אלא שומרים על מינונים שנכונים לכם)
- הקדישו את הזמן שלכם לדברים שאתם אוהבים ומרגשים אתכם (אכילה רגשית היא לא משהו כזה…) גם אם אין כוח ואין חשק, אל תוותרו לעצמכם, גייסו את הסביבה התומכת שלכם כדי לעזור לכם להתעסק במשהו מקדם וחדש.
- לא תמיד אפשר לבד- אם צריך, פנו לעזרה מקצועית. ישנם מקרים שאנחנו לא מטפלים בדברים כמו שצריך והם הופכים למודחקים ומתבטאים בקשרים הבאים או בכך שאנחנו לא נכנסים לקשר חדש.
- תנו לזמן לרפא את הכאב. אך זמן לבד לא עוזר! צריך גם לעשות כדי לצאת מכאב.
הדר זוהר
מאמנת ומלווה תהליכי זוגיות