כל בני האדם נולדים עם הצורך להרגיש שייכים. תחושת שייכות מתקיימת כאשר אנחנו מרגישים אהובים ורצויים ללא תנאי, בעלי ערך ומשמעותיים. בני האדם הם יצורים חברתיים ובמשך כל חייהם הם מחפשים את מערכות היחסים אליהם ירגישו שייכים.
בזוגיות, זה תנאי לקיומה של זוגיות בריאה וטובה. ללא תחושת שייכות תתקיים תחושת בדידות, אי אפשר להיות אותנטיים ופתוחים ולא ניתן להגיע לאינטימיות. את הקשר ינהלו פחדים כמו הפחד מדחייה ונטישה ולא נאפשר לעצמנו להיות פגיעים וחשופים. התנאי הראשוני להרגשת שייכות הוא אהבה עצמית. אם לא נאהב את עצמנו לא נאמין שיש מישהו שיכול לאהוב אותנו ללא תנאי (אם אנו בדחייה עצמית ומציבים תנאים לאהבה שלנו כלפי עצמנו- כמו עד שלא נרזה לא נחשב לשווים, אני לא מעניינת, אני לא מספיק וכו, לא נוכל לראות את אהבת האחר ולהרגיש שייכים).
הרצון להשתייכות מגיע כבר בילדות המוקדמת ותחושת השייכות הראשונה היא למשפחה. חג סוכות, הוא חג ששם דגש על משפחתיות. כאשר ישנה תחושת שייכות למשפחה, נחכה בכיליון עיניים לחג ולמפגשים המשפחתיים, אך כאשר ישנה תחושת ניכור או תחושה כללית של חוסר שייכות, לא נמצא את עצמנו בחג ונחפש איך להתחמק ממפגשים משפחתיים וחברתיים.ההסכמה להרגיש שייכים, אהובים, משמעותיים ונחוצים הינה תנאי לאושר ומלאות. אנשים שלא מרגישים שייכים זקוקים תמידית לאישורים חיצוניים, יש להם נטייה לרצות, הם חשדניים באהבה של האחרים כלפיהם, לא מזמינים את עצמם, לא מבקשים, לא נשענים ומייצרים מרחק בינם לבין הסביבה ובני הזוג. אין כניסה אמיתית לתוך ליבם והם לא מאמינים שהם אכן רצויים. אלו שלא מרגישים שייכות, נמצאים במסע תמידי למצוא את השייכות שלהם בעולם, הם במאמץ אינסופי ובכל פעם מגדילים את העשייה החיצונית שלהם.
איך אפשר להגביר תחושת שייכות?
- ללמוד לראות ולהכיר באיכויות, חוזקות, יכולות ותכונות שיש לנו – ללמוד לאהוב את מה שיש, לראות כמה אנו נפלאים ומיוחדים ולהכיר במתנות שהגענו איתן לעולם.
- ללמוד לקבל מחמאות מהסביבה ולא להדוף אותן – לחייך, להגיד תודה ולחגוג את המחמאה מבפנים (להגיד לעצמי- מגיע לי שיראו את הדבר הזה בי!)
- להפגין חום וחיבה לסביבה, לשחרר קשיחות ונוקשות – להביע רגש חיובי כלפי האחר, להיות בחמלה ורוך כלפי מי שעומד מולנו, לשהות במקום שמביעים חום כלפינו ולא להסתגר ולהעלם.
- להאמין שאוהבים אותנו ולשנות את הסיפור הפנימי – לכל אדם יש את הסיפור שהוא מספר לעצמו על עצמו, עלינו לבחור בסיפור חיובי ומקדם ולהשליך מחיינו את הסיפור השלילי והמעכב.
- לשחרר חשדנות ולהכניס תמימות – ככל שנסכים להאמין לכל מילה, חיוך ועשייה שעשו כלפינו, נקבל באהבה כל מחווה ונשחרר את השאלה של מהו האינטרס של הצד השני, נוכל להרגיש תחושת שייכות ושפע.
- התרחקות ממערכות יחסים מנמיכות – מי שלא עושה לנו טוב, מוריד במקום מעצים, מנמיך ועוקצני, מחפש איפה להוריד אותנו – מקומו לא בחיינו. שחררו מערכות יחסים לא מקדמות.
- גבולות – ללמוד להגיד לא על מה שלא נכון לנו לעשות, להציב גבול ולהפסיק לפעול מתוך "לא נעים", לשים את עצמנו בראש סדר העדיפויות ולהאמין שגם אם נאמר לא, עדיין יש לנו מקום.
- ללמוד לבקש – בקשות מאפשרות קרבה, אינטימיות, מאפשרות לאחר לעזור לנו ולנו להישען ולהיות חלק. בקשות מאפשרות חשיפה ופגיעות ועוזרות לקיומה של תחושת שייכות.
- קבלת החלטה ברורה שבוחרים לראות שאוהבים אותנו – תוך וויתור על הרווחים שיש בזה שאנו לא מרגישים שייכים (כמו שאין צורך להיפתח, להתקרב וכך כביכול לא נפגעים).
*חשוב לזכור שכל שינוי חייב להיות בצעדים קטנים. בכל פעם עשו עוד צעד, כך תשמרו על עצמכם ותוכלו לעבור תהליך השתנות משמעותי. תסכימו להיות חלק ולהרגיש שייכים, החגים הם מגרש התנסויות נהדר, הסכימו להתאמן ולהרגיש חלק. חג סוכות שמח!
אני מזמינה אתכם לסדנת הכנה לשנה החדשה שתתקיים ב26/10 ובה נבנה ביחד את החזון המדויק שלכם לשנה החדשה, תקבלו כלים לניהול זמן וקבלת החלטות, תלמדו כיצד לקבוע מטרות ברורות ומדויקות הנגזרות מהחזון,
איך לבצע תהליך בקרה ותצאו עם תוכנית פעולה מרגשת לשנה החדשה שתוציא לפועל את המטרות שלכם. להרשמה לחצו כאן